درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1398/11/14 - 15:12:3
تعداد بازدید: 1013
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

صلح با طعم امریکایی!
صلح با طعم امریکایی!

به‌تازه‌گی زلمی خلیل‌زاد، فرستاده امریکا در امور صلح افغانستان وارد پاکستان شده و با مقامات آن کشور درباره صلح افغانستان گپ‌وگفت‌هایی داشته است. در همین حال، شاه‌محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان با اشاره به صلح افغانستان افزوده است که توافق میان امریکا و طالبان، زمینه گفت‌وگوهای بین‌الافغانی را فراهم می‌سازد. وزیر خارجه پاکستان همچنان وعده سپرده که اسلام‌آباد از پروسه صلح افغانستان حمایت می‌کند و آن را به سود منطقه و جهان می‌داند.

این گفت‌وگوها درحالی‌ست که تلاش‌ها پیرامون مسئله صلح افغانستان در یک سال گذشته جدی‌تر از هر زمانی پیش رفته و ظاهراً طرف‌های امریکایی و طالبان به‌منظور برقراری صلح در کشور مصمم به‌نظر می‌رسند. طالبان در یک سال اخیر با حضور در میزهای صلح از مسکو گرفته تا قطر و از بجینگ گرفته تا اسلام‌آباد همواره تاکید بر صلح داشته و آن را به سود همه طرف‌ها دانسته‌اند. هرچند شک‌وتردیدهایی نیز وجود دارند که طالبان در امر صلح صداقت و استقلالیت را ندارند و این پروسه را صرف فرصتی برای کسب امتیاز بیش‌تر و رسیدن به کرسی قدرت سیاسی در افغانستان می‌بینند.

واقعیت‌ اینست که هم‌اکنون یک‌نوع نگرانی و ابهام در پروسه صلح افغانستان دیده می‌شود و آن نبود شفافیت، صداقت و خط مشی روشن در این میان است. امریکایی‌ها که به‌نظر می‌رسند بار سنگین جنگ افغانستان آنها را در یک تنگنای بزرگ و طاقت‌فرسا قرار داده، اکنون می‌کوشند به‌هرگونه‌ی لازم پاره‌های جنگ و صلح افغانستان را ولو به‌گونه مقطعی به هم بخیه کنند و خود را از این گیر‌ودار رها سازند. این دیدگاه را زمانی می‌شود جدی گرفت که به اظهار نظر دولتمردان امریکا درخصوص جنگ افغانستان نگاهی داشته باشیم. سال گذشته، دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا در یکی از سخنرانی‌هایش جنگ افغانستان را "خسته‌کننده" توصیف کرد و به مردم امریکا وعده سپرد که با ختم این جنگ طولانی نظامیانش را از افغانستان بیرون خواهد کرد. پس از این بود که زلمی خلیل‌زاد را ماموریت داد تا با طالبان وارد گفت‌وگو شود. اینک یک سال از مذاکرات صلح طالبان با امریکایی‌ها گذشته و گفته می‌شود روی مواردی محدود میان دو طرف توافقاتی صورت گرفته که آن‌هم هنوز نهایی نشده است. دستپاچه‌گی امریکایی‌ها در روند صلح تا جایی چانس امتیازگیری‌ بیش‌تر طالبان را افزایش داده و سبب شده که دامنه خواست و طمع آنها بازتر شود. پذیرش شعار "کاهش خشونت" آن‌هم محدود به چند شهر بزرگ افغانستان، از سوی امریکایی‌ها، نمونه‌ای از نازبرداری و امتیازدهی از روی جبر است که ضعف طرف مقابل طالبان را نشان می‌دهد. از سوی دیگر، حمایت پیدا و پنهان پاکستان از گروه طالبان، نگرانی دیگری را پیش می‌کشد که شاید پروسه صلح افغانستان را به سود طالبان و به زیان افغانستانی‌ها سمت‌وسو دهد. این یک واقعیت است که طالبان ساخته و پرداخته پاکستان و لابی‌های غربی و عربی آن بوده است. حمایت‌های مالی، نظامی و فکری پاکستان از این گروه، نشان می‌‌دهد که پاکستان بستری امن و لانه‌ی قبلی و فعلی طالبان بوده و آن کشور تلاش خواهد کرد تا از طریق این نیرو در آینده سیاسی افغانستان تسلط داشته باشد. این مسئله با توجه به آسیب‌پذیری اوضاع سیاسی و اجتماعی افغانستان زنگ خطری جدی برای منافع ملی ما خواهد بود که درصورت نبود یک مکانیزم روشن تهدیدی برای آینده سیاسی کشور به‌حساب می‌آید. در این‌سوی دیگر، فضای سیاسی و اجتماعی افغانستان نیز آنگونه که ایجاب می‌کند پذیرای نسخه صلح با محوریت امریکا، طالبان و اسلام‌آباد نیست. نبود اجماع ملی برای مصالحه با طالبان نگرانی دیگری‌ست که از دیرسو در محافل ملی و بین‌المللی مطرح است. احزاب سیاسی، حکومت افغانستان، جامعه مدنی و سایر نیروهای تاثیرگذار، هرازگاهی ساز مخالف و موافق می‌نوازند و همه‌ی آنها در مصالحه با طالبان به تصمیم مشترک نرسیده‌اند. این یک چالش عمده برای پروسه صلح است. هم‌اکنون ارگ ریاست جمهوری "برقراری آتش‌بس" را پیش‌شرط اصلی آغاز مذاکرات بین‌الافغانی می‌داند و ریاست اجرائیه حکومت در معیت برخی جریان‌های دیگر، با طرح "کاهش خشونت از سوی طالبان" موافق به‌نظر می‌رسند.

وجود چنین چالش‌ها، نگرانی‌ها و ابهامات، این احتمال را پیش می‌کند که نسخه صلح فعلی امریکا و طالبان نخواهد توانست صلح واقعی را در کشور به ارمغان بیاورد و درصورت انجام آن، شاید به‌گونه مقطعی و موقتی شاهد صلحی شکننده با طعم امریکایی خواهیم بود.

نویسنده: سیدضیا موسوی




لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/13586


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.